گیاه رهمانیا و خواص آن

به گزارش مجله فضای وب، وقتی گیاه رهمانیا به صورت خام مصرف می گردد، طبع آن تلخ، شیرین و خنک است. و در صورت پخته شدن، طبع آن تلخ، شیرین و گرم خواهد بود.نام های دیگر آن عبارتند ازگل انگشتانه چینی، دی هوانگ (نام چینی)، شنگ دی هوانگ (به گیاه خام اطلاق می گردد)، شئو دی هوانگ (به گیاه طبخ شده اطلاق می گردد.)

گیاه رهمانیا و خواص آن

گیاه رهمانیا چیست و چه خواصی دارد

در طب سنتی چینی (TCM)، رهمانیا یکی از 50 گیاه اصلی است که برای درمان طبیعی بیماری های مختلف به کار گرفته می گردد. در طب سنتی چینی اعتقاد بر این است که شرایط بهینه سلامتی از تعادل مناسب یین (منفی، تاریک و مادینه) و یانگ (مثبت، روشن و مردانه) در بدن نشات می گیرد. رهمانیا معمولا یک انتخاب برای شرایطی است که در نتیجه کمبود یین به وجود می آید.

هر دو طب سنتی چینی و طب ژاپنی، رهمانیا را یک تونیک عمومی می دانند، به این معنی که می تواند به طیف وسیعی از نشانه ها و نگرانی های سلامتی یاری کند. عموما این گیاه با گیاهان دیگر در فعالیت های دارویی گیاهی سنتی ترکیب می گردد. برای شرایطی مانند کم خونی، دیابت، تب، پوکی استخوان و آلرژی ها به طور خاص از گیاه رهمانیا استفاده می گردد.

رهمانیا (Rehmannia) چیست

صدها تن از گیاهان معمولا در طب سنتی چینی و بعلاوه طب سنتی ژاپنی، از جمله دونگ کوای، جینسنگ، پوست دارچین، زنجبیل، استراگال و این گیاه کمتر شناخته شده به نام رهمانیا استفاده می گردد.

رهمانیا یک گیاه گلدار همیشگی است که شامل شش گونه Rehmannia chingii, Rehmannia elata, Rehmannia glutinosa, Rehmannia henryi, Rehmannia piasezkii, and Rehmannia solanifolia است که همه متعلق به خانواده Orobanchaceae هستند. رهمانیا گلاتنوسا رایج ترین نوع مورد استفاده در طب سنتی چینی است.

برگ های گیاه بیشتر در سطح زمین قرار دارند و گل های آن می توانند از زرد تا قرمز متفاوت باشند. هم ریشه و هم قسمت های بالای زمین برای فراوری دارو مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این گیاه بسته به این که گیاه تازه، خشک یا پخته شده باشد، می تواند متفاوت باشد.

چرا رهمانیا احتمالا می تواند تاثیری مثبت بر سلامت داشته باشد

گفته می گردد اجزای شیمیایی این گیاه به کاهش قند خون، کاهش درد، کاهش تورم و تاثیر مثبت بر سیستم ایمنی یاری می کند.

طبق تحقیقات، حداقل 12 ماده شیمیایی از ریشه گیاه رهمانیا از جمله تیروزول، آتیوزید، لوکوسپتوزید A، مارتینوزید، Isomartynoside، Purpureaside C، Jionoside A1 و Jionoside B1 جدا شده است.

در عین حال، حداقل شش جزء شیمیایی از قسمت های بالای زمین مانند aeginetic acid, corchorifattty acid B, and pinellic acid وجود دارد.

با توجه به دستورات طب سنتی چینی، رهمانیا خواص شیرین، تلخ و سرد دارد و می تواند بر قلب، کبد، معده و کلیه تاثیر بگذارد. این اقدامات اصلی شامل تغذیه یین، پاک کردن گرما از خون و توقف خونریزی است. این گیاه معمولا در TCM برای مسائل آدرنالی استفاده می گردد. هنگامی که به این گیاه به صورت آنلاین نگاه می کنید، ممکن است در کنار Rehmannia 8 که یک مکمل است که ترکیبی اختصاصی از Rehmannia و هفت گیاه اضافی است بیاید. گفته شده است که بر اساس یک فرمول محبوب سنتی به نام جین گویی شن کیو وان است.

4 فایده و کاربرد بالقوه رهمانیا

گاهی اوقات کارشناسان پزشکی در خصوص مزایای رهمانیا به سوال برمی خورند، چرا که بیشتر مطالعات در خصوص رهمانیا بر روی حیوانات بوده و یا در ترکیب با سایر گیاهان اجرا شده است. اما بعضی از مطالعات تازه در خصوص این گیاه جالب توجه است، در قسمت زیر به توضیح این فواید و مطالعات می پردازیم.
ضد دیابت
مطالعه ای که در سال 2018 منتشر شد، نگاهی به اثرات بالقوه کاهش قند خون Catalpol که یک محصول طبیعی است که از ریشه رهمانیا گلاتنوسا جدا شده است، داشت. آزمایش و تحقیق در آزمایشگاه با استفاده از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که محصول رهمانیا قادر به بهبود مقاومت انسولین دیابت نوع 2، به ویژه با عمل در جهت AMPK/NOX4/PI3K/AKT می باشد.

مطالعه دیگری که در نشریه زیست پزشکی و علوم دارویی منتشر شد، تاثیر عصاره آبی Yangkyuksanhwa-tang و یکی از اجزای اصلی آن یعنی رهمانیا گلاتنوسا را در دیابت نوع 2 ارزیابی کرد. در طب کره ای، Yangkyuksanhwa-tang اغلب برای این نوع دیابت تجویز می گردد.

محققان دریافتند که در موش های تحت درمان با RG یا YKSHT میزان گلوکز خون کاهش یافته است. علاوه بر این، هر دو عصاره سبب کاهش گرلین (هورمون گرسنگی) و اثرات کنترل وزن می گردد.

محافظ عصبی
کاتالپول، یک گلوکوزید ایریدیوئید جدا شده از ریشه رهمانیا گلاتنوسا، تاثیر مثبتی بر فراوری عصبی دارد که نقش مهمی در نگرانی های سلامتی مزمن مانند بیماری زوال عقل و آلزایمر دارد. اختلالات نوروژنیک مانند این با از دست دادن نورون در مغز و / یا نخاع تعیین می گردد.

مطالعه 2013 منتشر شده در مجله فارماکولوژی بریتانیا، فعالیت های نوروپروتکتیو کاتالپول را که شامل تاثیرات مفید آن بر غلظت کلسیم، بیان پروتیین و جهتهای سیگنال دهی در مغز است، که همگی به کاهش ضررهای نورونی می افزاید را نشان می دهد.

ضد پوکی استخوان
در طب سنتی چینی، اثرات ضد پوکی استخوان رهمانیا در نتیجه توانایی این گیاه برای تنظیم عملکرد کلیه و کبد در هنگام افزایش گردش خون گفته می گردد.

آنالیز علمی منتشر شده در سال 2017 شامل استفاده از داروهای سنتی چینی، فیتوشیمی، فارماکوکینتیک و گیاه رهمانیا در ارتباط با پوکی استخوان است که سبب کاهش تراکم و کیفیت استخوان ها می گردد. برای این آنالیز علمی اخیر، بیش از 300 مقاله تحقیقاتی و آنالیز مورد آنالیز نهاده شد.

در این آنالیز 107 آزمایش بالینی با استفاده از رهمانیا همراه با گیاهان اضافی بیشتر برای درمان پوکی استخوان پس از یائسگی و پیری انجام شد. طبق این آنالیز، اغلب آزمایش های بالینی با اثربخشی بالا و بدون هیچ تاثیر زیان آور تعیین می شوند. با این حال، اثربخشی این آزمایشات بالینی به علت میزان نمونه کوچک ، مدت درمان کوتاه و طراحی ضعیف بیماران محدود است.

به طور کلی، این آنالیز نتیجه گیری می کند که برای نشان دادن اقدامات حفاظت استخوان و استفاده ایمن از این گیاه و اجزای آن به مطالعات درست طراحی شده و کاملا کنترل شده احتیاج است.

یاری به درماتیت آتوپیک
در طب سنتی چینی گاهی برای درمان مسائل مرتبط با آلرژی از گیاه رهمانیا استفاده می گردد. یک مطالعه حیوانی که در مجله Ethnopharmacology منتشر شده، اثرات این گیاه را بر روی درماتیت آتوپیک، التهاب خارش دار پوست آنالیز کرد. این شرایط پوست اغلب می تواند ناشی از یک واکنش آلرژیک باشد.

برای این مطالعه، محققان عصاره گیاه را به صورت موضعی به منظور درماتیت آتوپیک ناشی از آلرژن در موش ها مورد استفاده قرار دادند. پژوهشگران به چه نتیجه ای رسیدند؟ عصاره گیاهی قادر به مهار پیشرفت درماتیت آتوپیک در موضوعات حیوانی با سرکوب سیتوکین ها، کموکین ها و مولکول های چسبندگی بود.

این گیاه برای استفاده در درماتیت آتوپیک همراه با گل صد تومانی (Paeonia lactiflora) و شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) مورد مطالعه نهاده شده است. محققان دانشگاه مینسوتا 50 سگ مبتلا به درماتیت آتوپیک را در یک آزمایش تصادفی مورد مطالعه قرار دادند. سگ هایی که با این ترکیب گیاهی درمان شدند، در مقایسه با رشد 13 درصد گروه پلاسبو، شاهد بهبود 37.5 درصدی بودند. با این حال، این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود.

تاریخچه و آمار جالب

این گیاه بومی کشورهای آسیایی از جمله چین، ژاپن و کره است. در قرن 18 از آسیا به دنیای غرب آورده شد. امروزه در آمریکا و اروپا، گاهی به عنوان گیاه زینتی باغ رشد می نماید. نام گونه گلاتنوسا از نوع گلوتنیک است و اشاره به ماهیت چسبنده ریشه گیاه دارد. در چین، نام آن به معنای زرد بزرگ یا زمین زرد است.

Rehmanniae Radix ریشه رهمانیا گلاتنوسا است و گفته می گردد یکی از رایج ترین مواد تشکیل دهنده چندین دارو گیاهی چین برای اختلال حافظه مرتبط با پیری توصیه می گردد.

هشدار ها و موارد احتیاط رهمانیا

رهمانیا می تواند قند خون خود را پایین بیاورد و بنابراین با داروهای ضد دیابت ارتباط برقرار می نماید. از آنجایی که مصرف رهمانیا می تواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد، به طور معمول توصیه می گردد که افراد مبتلا به دیابت از مصرف آن اجتناب نموده یا بسیار مراقب باشند، و افرادی که احتیاج به عمل جراحی دارند، باید حداقل دو هفته قبل از عمل مصرف آن را متوقف نمایند.

رهمانیا برای بچه ها، زنان باردار یا شیرده نیز توصیه نمی گردد.

این گیاه برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبد یا بیماری های معده و روده توصیه نمی گردد. تمام داروهای گیاهی چینی مانند رهمانیا باید تحت نظارت حرفه ای گرفته شوند.

در حال حاضر هیچ دوز ایمن تجویز نشده برای این گیاه وجود ندارد ، بنابراین با مراقب سلامت درباره یک میزان مناسب برای احتیاجهای خود صحبت کنید.

بسیاری از مکمل های رهمانیا حاوی 55 تا 350 میلی گرم گیاه هستند.

بعلاوه باید توجه کنیم که محصولات گیاهی، می توانند برچسب های اشتباه، حاوی مواد افزودنی خطرناک و گاهی اوقات میزان کمی از فلزات سنگین خطرناک باشند. در نتیجه باید در پی رهمانیای خالص و ارگانیک باشید و از فروشندگان معتبر تهیه کنید.

عوارض جانبی این گیاه که گزارش شده است شامل ناراحتی GI (از جمله حالت تهوع خفیف، معده شل، نفخ شکم) آلرژی، سردرد، تپش قلب، خستگی و سرگیجه است.

منبع: سایت مجله سلامت

منبع: راسخون
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: spaceweb.ir شناسه مطلب: 1849

به "گیاه رهمانیا و خواص آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گیاه رهمانیا و خواص آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید