سی تیر، خیابانِ به آرامش رسیده
به گزارش مجله فضای وب، در خیابان جمهوری، بین حافظ و فردوسی، نزدیک سر و صدای ماشین ها و موبایل فروشی ها، خیابانی قرار گرفته که چندان نسبتی با شلوغی ها و ازدحام اطراف ندارد: خیابان سی تیر، خیابانی که انگار گذشت زمان در آن تاثیری نداشته و به تکه ای از تاریخ می ماند. بیشتر از صد سال پیش قوام السلطنه، نخست وزیر دوره پهلوی در این نقطه از تهران خانه داشت و به همین دلیل کل خیابان به نام او بود تا اینکه اوضاع متشنج شد، کابینه قوام سقوط کرد و خانه به محاصره مردم درآمد. به پاس قیام سی تیر 1331 تابلوی قوام جایش را به سی تیر داد و خیابان تبدیل شد به یادگار روزهای مشروطه.
می گویند خیابان سی تیر محله ادیان است و بیراه هم نمی گویند. وجود مدرسه و آتشکده زرتشتی فیروز بهرام، کلیسای ارامنه حضرت مریم، کلیسای دویست ساله حضرت پطرس و کنیسه حییم یهودیان، سی تیر را به خیابان مذاهب تبدیل کرده است. یکطرفش مغازه ها و کافه ها و رستوران هایی را می بینیم که بیشترشان شکل و شمایل قدیمی شان را حفظ کرده اند. نمونه این رستوران ها، رستوران گل رضائیه است، با عمری 85 ساله که همزمان با کافه نادری شروع به کار کرده و می گویند نویسندگان بزرگی مثل صادق هدایت و فروغ فرخزاد به آن رفت و آمد می کرده اند. گل رضائیه، رستوران شلوغی است که به خاطر قدمت، حال و هوای قدیمی و غذاهای لذیذی که ارائه می دهد و از طرفی یدک کشیدن عنوان پاتوق نویسندگان بزرگ ایران، طرفدار زیاد دارد. اگر بخواهید قهوه یا غذایتان را بخصوص پنجشنبه ها در این رستوران صرف کنید باید از قبل میز رزرو کنید و سرزده نروید که شاید بعد از ساعت ها انتظار هم شانس تو رفتن را نداشته باشید.
سی تیر فقط خیابان ادیان نیست و پر از موزه و خانه های تاریخی هم هست و با سنگفرش کردن خیابان در ماه های اخیر و محدود شدن تردد ماشین ها، جان می دهد برای پیاده روی و از این بنای تاریخی به آن یکی رفتن. طرح سنگفرش کردن خیابان سی تیر که به منظور آرام سازی این خیابان انجام شده تا حدود زیادی پیروز بوده. خانه ایرج میرزا، شاعر معروف مشروطه در یکی از فرعی های آن یعنی خیابان صالح قرار گرفته و هرچند تنها قسمت هایی از خانه باقی مانده، اما حکایت از عمر دور و درازی دارد. خانه و محل کار قوام الدوله هم که زمانی تصمیمات مهم مملکتی در آن گرفته می شد و دفتر کار قوام نیز بود، از دیدنی های خیابان سی تیر است. حالا قسمتی از خانه قوام تبدیل به موزه آبگینه شده که شامل اشیای شیشه ای و سفالینه های دوران مختلف و بخشی از آن در اختیار سینما فارابی است. موزه آبگینه، موزه ای فقط برای تماشا نیست و علاوه بر آثار شیشه ای غرفه فروش هم دارد.
از دیگر بناهای تاریخی سی تیر مدرسه های آن است: هنرستان شهید بهشتی، اولین هنرستان صنعتی تهران، هنرستان دخترانه وارتان، دبستان های مهر مریم و مهر جردن که حالا دومی شهدای مرصاد نام گرفته از مدرسه های تاریخی این خیابان هستند. خیابان سی تیر محبوب توریست هاست، هتل های زیادی اطراف آن می بینید و توریست ها با نزدیکی به این خیابان برای رزرو هتل در تهران با مشکل روبرو نیستند. معروف ترین این هتل ها هتل فردوسی است که نزدیک به سی تیر در خیابان امام خمینی قرار گرفته.
موزه ملی ایران باستان در کنار کتابخانه ملی که به موزه علوم و فناوری تبدیل شده هم از بناهایی است که نباید دیدنش را از دست داد. بنای موزه ملی با الهام از ایوان مدائن و طاق کسری و معماری دوره ساسانی توسط آندره گدار، معمار فرانسوی ساخته شده و گنجینه ای از آثار تاریخی ایران را در خود جای داده است. گنجینه ای که قدیمی ترین دست ساخته بخش پارینه سنگی آن بیش از یک میلیون سال قدمت دارد و در کنارش میدان مشق قرار گرفته، میدانی که در زمان فتحعلی شاه، سربازخانه مرکزی بود و بعد از طرح برپایی نخستین باغ همگانی یا همان پارک شهر تهران در زمین هایش، نامش از میدان مشق به باغ ملی تغییر کرد و ساختمان های زیادی از جمله همین موزه ایران باستان و وزارت امورخارجه را در آن ساختند. سفر در خیابان سی تیر با خیابان امام خمینی یا سپه سابق تمام می شود. جایی که در زمان های دور به خیابان مریضخانه معروف بود و اولین بیمارستان تهران در آن ساخته شد، بیمارستانی که با نام سینا هنوز هم پابرجاست.
لیست هتل های تهران در خبرنگاران تریپ
منبع: اسنپ تریپ