پرواز 60 میلیون تومانی به استانبول!
به گزارش مجله فضای وب، تقریبا از اردیبهشت تا به امروز که محدودیت های پرواز ها تاحدودی برداشته شد، شرکت هواپیمایی ترکیش ایرلاینز برای چندین بار به صورت رسمی و با تبلیغات گسترده اقدام به فروش بلیت کرده، اما با وجود کنسل شدن مداوم پروازها، حتی بازگشت هزینه بلیت به مسافران ایرانی را متقبل نشده است.
به گزارش شرق، این شرکت هواپیمایی در مقابل اعتراض مسافران، یا پرداخت هزینه را به چند ماه بعد موکول می کند یا می گوید صبر کنید تا پرواز ها برقرار شود، آن وقت بازهم از ما بلیت بخرید! حالا در فضایی که به دلایلی نامشخص، پرواز های ترکیه لغو می شود و پرواز های شرکت های هواپیمایی ایرانی به این مقصد نیز دایر نیست، شرکت هواپیمایی قطرایرویز بساط سوءاستفاده همتای ترک خود را تکمیل کرده و با قیمت گذاری های سرسام آور ، عرصه را بر مسافران ایرانی تنگ کرده است.
قیمت بلیت از حدود دو میلیون تومان پیش از بحران کرونا اکنون حتی به 67 میلیون تومان هم رسیده؛ چیزی در حدود 33 برابر. کار تا جایی بالا گرفت که بعضی می گویند ترکیه و قطر در همکاری با یکدیگر چنین بستری را علیه ایران فراهم کرده اند. در هر حال، سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت امور خارجه در حال پیگیری موضوع و رفع مسئله ای هستند که هنوز به نظر می رسد رشته ای است که سر دراز دارد! تورج دهقانی زنگنه، رئیس سازمان هواپیمایی کشور، در حاشیه بازدید از سفر های هوایی درخصوص تعرفه چند میلیونی بلیت رفت و برگشت تهران ـ استانبول گفت: مردم بهتر است فعلا بلیت پرواز های ترکیه را نخرند.
او خبر داده: در حال رایزنی با کشور ترکیه هستیم و وزارت امور خارجه هم در حال رایزنی است تا مسئله ای برای پرواز های ترکیه ایجاد نشود. دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی هم به شرق گفته اگر پرواز های شرکت های هواپیمایی ایرانی برقرار شود، احتمالا ترکیش ایرلاینز هم پروازهایش را راه خواهد انداخت.
در پیگیری ها از شرکت هواپیمایی ایران ایر، یک مقام آگاه در این شرکت هواپیمایی خبر داد از 28 شهریور، هر جمعه یک پرواز به ترکیه برقرار خواهد شد. اگر این خبر دوباره تغییری نکند، شاید بتوان امیدوار بود که پرواز های ترکیش ایرلاینز نیز برقرار شده و با شکستن انحصار قطرایرویز، قیمت ها هم سر فرود آورند. با نگاهی به پیش فروش قیمت ها خواهیم دید که ارقام بلیت وقتی به وعده اول اکتبر نزدیک می شویم، به تعادل می رسد؛ اما نمی توان چندان امیدی داشت که بار دیگر ترکیش ایرلانز زیر حرف خود نزده و سفر ها را لغو نکند یا دوباره بلیت ایرلاین های داخلی کنسل نشود. در هر حال همان طور که سفیر ایران در ترکیه به شرق گفته، نتیجه هرچه باشد، عایدی برای مسافران خاص است و شامل سیر و سفر نمی شود. به گفته فرازمند، فعلا افرادی که کار ضروری در ترکیه دارند و همچنین دانشجویان، مقیمان، هیئت های تجاری و مسافران ترانزیت می توانند وارد ترکیه شوند.
پرواز به ترکیه از 11 مهرماه قطعی نیست
دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی در رابطه با برقراری پرواز ها به ترکیه می گوید: ترکیه چندین بار خبر از بازگشایی مرز هوایی خود داد، اما چنین نشد و به دلایلی نامشخص، پرواز ها به تعویق افتاد. تا به امروز فقط تاریخ اول اکتبر مطرح شده، اما این تاریخ (11 مهرماه) به دلیل آنکه چندین بار تاریخ برقراری پرواز از سوی ترکیه تغییر کرده، قابل اتکا نیست. مقصود اسعدی سامانی با بیان اینکه اکنون سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت امور خارجه در حال رایزنی در این زمینه هستند، ادامه می دهد: باید دید در روز های آینده آیا این امکان برقرار خواهد شد یا خیر. اسعدی سامانی با اشاره به اینکه پیک دوم کرونا در ترکیه آغاز شده، می افزاید: در حال حاضر محدودیت های جدید در ترکیه آغاز شده است؛ بنابراین شاید اگر پرواز ها دایر شود، برای مسافران ایرانی ایجاد مشکل کند؛ اما گاهی ضرورت حضور در این کشور در قالب کار و تجارت یا تحصیل وجود دارد و به همین خاطر رایزنی ها برای برقراری ارتباط ادامه دارد.
انحصار قطرایرویز، قیمت بلیت را به شدت افزایش داد
او با بیان اینکه اکنون شرکت هواپیمایی قطر ایرویز انحصار بازار را در دست گرفته، می گوید: شرکت هواپیمایی قطر ایرویز از امتیازی که ترکیه در اختیار او قرار داده، کمال سوءاستفاده را می کند و در حال حاضر شاهدیم که بلیت در راستا ترکیه با قیمت های گزاف به فروش می رسد. به همین خاطر از طریق وزارت امور خارجه در حال پیگیری هستیم که هم پرواز های ایرانی را دایر کنیم و هم ترکیش ایرلاینز را فعال کنیم تا این انحصار از بین برود.
او همچنین خبر داد اکنون پرواز های ترکیه برقرار هستند، اما نمی توانند مسافران ایرانی را به این کشور ببرند و صرفا مسافران را با رعایت پروتکل های بهداشتی از ترکیه به ایران منتقل می کنند. به گفته او، اگر قرار باشد پروازی بین ایران و ترکیه برقرار شود، از سوی شرکت های هواپیمایی دو طرف انجام می شود؛ وقتی ترکیش ایرلاین به ایران بیاید، متقابلا ایرلاین های ایرانی هم می توانند به ترکیه پرواز کنند.
مردم فعلا دست نگه دارند
اسعدی سامانی با بیان اینکه به مسافران توصیه می کنیم فعلا برای خرید بلیت اقدامی نکنند و دست نگه دارند، ادامه می دهد: اکنون پرواز های قطرایرویز در راستا تهران-دوحه-بلگراد-استانبول انجام می گیرد که به واسطه دو پروازه بودن آن، هزینه نیز بالاتر است؛ اما قیمت ها در راستا یک طرفه حتی تا 67 میلیون تومان نیز افزایش می یابد که عددی بسیار غیرواقعی و دور از ذهن برای این راستا پروازی است.
دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی با بیان اینکه بده بستان سیاسی بین ترکیه و قطر، موجب اجحاف در حق مسافران ایرانی شده است، تصریح می کند: با توجه به بدقولی هایی که ترکیش ایرلاینز داشته، به مردم توصیه کرده ایم برای جلوگیری از متضرر شدن تا تعیین تکلیف نهایی، فعلا بلیت ترکیه خریداری نکنند. هرگاه پرواز های شرکت های هواپیمایی ایرانی به ترکیه برقرار شد، مطمئن می شویم که ترکیش ایرلاینز هم پرواز های خود را انجام خواهد داد.
برای شکایت، به سازمان هواپیمایی مراجعه کنید
اسعدی سامانی در ادامه با نگاهی به این موضوع که ترکیش ایرلاینز با وجود کنسلی پرواز ها پول بلیت مسافرات را مسترد نمی کند، تأکید می کند: مسافران این موضوع را از سازمان هواپیمایی کشوری پیگیری کنند؛ زیرا شرکت های هواپیمایی خارجی با تأکید سازمان هواپیمایی کشوری می توانند پول خود را از کشور منتقل کنند. احتمالا سازمان این ابزار را در اختیار دارد که بر این شرکت ها فشار بیاورد تا پول مسافران را بازگرداند و مشروط به خریداری بلیت از این شرکت نکند.
برقراری پرواز های ایران ایر از 28 شهریور
با این حال یک مقام آگاه در شرکت هواپیمایی ایران ایر خبر داده از 28 شهریور مقرر شده هر جمعه یک پرواز به استانبول برقرار شود.
او، اما شرطی را برای برقراری این پرواز مطرح می کند: آنچه مورد تأکید قرار گرفته، آن است که فقط شهروندانی که مقیم ترکیه هستند (ویزای کار و تحصیل) امکان سفر به ترکیه را داشته باشند و این امکان برای عموم برقرار نباشد. به گفته این منابع آگاه، این اتفاق روی کاهش قیمت ها اثر خواهد گذاشت، اما احتمالا قیمت های ایران ایر هم از میانگین همیشگی بالاتر باشد.
سفر به ترکیه فقط برای مسافران خاص
محمد فرازمند، سفیر ایران در ترکیه، می گوید: درباره پرواز ها و تردد مسافران بین دو کشور، فعلا افرادی که کار ضروری در ترکیه دارند و همچنین دانشجویان، مقیمان، هیئت های تجاری و مسافران ترانزیت می توانند مستقیم از طریق مرز های زمینی یا پرواز های خطوط هوایی ایرانی به استانبول، وارد ترکیه شوند. بدیهی است در باره سفر های سیاحتی، دو طرف فعلا عجله ای نداشته و منتظر ایجاد شرایط مساعد برای اطمینان از سلامتی گردشگران هستند.
فرازمند همچنین درباره دیگر مرز های ایران و ترکیه ادامه می دهد: ورود کامیون ها به ترکیه و بالعکس و ترانزیت از قلمرو دو کشور به مقصد های دیگر به صورت عادی از مرز بازرگان- گوربولاغ در جریان بوده و برای افزایش پذیرش روزانه کامیون ها بین مقام های گمرک و وزارت راه دو کشور تماس ها و هماهنگی های بی وقفه در جریان است. به گفته او، تجربه دوره شیوع کرونا باعث توجه فزاینده به راستا ریلی برای حمل کالا شد و دو طرف علاقه مندند از این تجربه در شرایط عادی هم استفاده کنند.
عزیمت توریستی، ممنوع
یک مقام آگاه دیگر نیز می گوید: در حال حاضر ترکیه فقط مجوز ورود بعضی از گروه ها شامل مقیمان، دانشجویان، استادان دانشگاه و... را صادر می کند که به صورت نوبه ای با پرواز وارد استانبول می شوند و فعلا عزیمت توریستی انجام نمی شود.
منبع: فرارو